Sortera efter: Relevans
Sortera efter: Relevans
Hyr fotobås
100% matchning

Hyr fotobås

Fotobås förhöjer stämningen på festen och skapar fina minnen bland gästerna.
Foton är det perfekta minnet på ditt bröllop, företagsevent eller fest. Fotobås förhöjer stämningen på ditt event...
Läs mer

4,7 (3 reccensioner)
6700 kr - 10720 kr
Young Swedish Jazz Society
100% matchning

Young Swedish Jazz Society

Ett svängingt jazzband som passar utmärkt för bröllop, fest och företagsevent.
Young Swedish Jazz Society är ett professionellt jazzband med unga musiker från den svenska och danska musikscen...
Läs mer

4,6 (5 reccensioner)
15999 kr - 25600 kr
Bröllopsfotograf
100% matchning

Bröllopsfotograf

Denna bröllopsfotografen dokumenterar er bröllopsdag på ett underbart sätt.
Bilder för att kunna minnas den stora dagen. Vår bröllopsfotograf är en professionell fotograf och har tidigare dok...
Läs mer

4,7 (3 reccensioner)
5995 kr - 9590 kr
Danny Saucedo
100% matchning

Danny Saucedo

Danny är en svensk popartist som slog igenom 2006 i TV programmet Idol.
Danny Saucedo är en svensk popartist, låtskrivare och sångare som slog igenom 2006 i tv programmet Idol där han blev d...
Läs mer

290000 kr - 464000 kr
Råd eller hjälp behövs?

7 dagar i veckan är vi redo att hjälpa dig via

Eller låt oss ringa tillbaka

Glad Midsommar

Midsommar är en utav de viktigaste högtiderna i Sverige. En högtid där vänner och familj samlas och firar en underbar högtid under sommaren. Sång, snaps, sill, dans och musik utgör den perfekta mixen för en lyckad midsommar. Nedan kommer vi skriva lite om historian bakom midsommar högtiden, samt tips kring hur man kan planera en perfekt midsommarfest.

Innehåll

Historia om midsommar

Midsommar traditioner

Midsommar mat och dryck

Låt Evenses hjälpa dig planera ditt midsommarfirande

FAQ om midsommar

midsummer-4840910_1920.jpg

Historia om midsommar

Midsommar, så som julen är en utav de viktigaste högtiderna i Sverige. För många människor är midsommar ett tecken på kommande ledighet. Utifrån ett historiskt perspektiv symboliserar midsommar och midsommarstången ett firande av vårens spridande växtlighet. För bönder däremot symboliserade denna högtid en brytpunkt i deras arbetsår. I övrigt ansåg andra att midsommarnatten var full av magiska krafter och mystiska väsen.

För att jämföra lite med julen, midsommar firas med större vänkretsar medan julen är familjehögtid. Midsommar, liksom julen, är ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad till Johannes Döparen. Hans kalenderdag var den 24 juni, som ursprungligen var midsommardagen i Sverige, medan den 23 juni var midsommaraftonens satta datum fram till 1952. Trotts detta, för att bättre passa människors arbetsveckor bestämdes det 1953 att midsommar alltid skulle firas på en lördag, och detta datumet kan skifta mellan 20-26 juni.

Midsommarstången är en utav de viktigaste delarna av midsommarfirandet - ibland kallad för majstång med äldre termer. Namnet majstång ursprungligen kommer inte från månaden maj, utan från ordet maja, vilket betyder att smycka med löv.

Dagens midsommarstång som vi känner till den består av en lång stång i mitten med två ringar hängandes från varje sidan. Detta är något som anses vanligt nuförtiden, men i själva verket var detta inte den ursprungliga stilen. Länge har det funnits en stor variation på midsommarstångens utseende, det var inte först förrän 1800-talet då midsommarstångens utseende började se ut som den vi känner till idag. En klassisk midsommarstång består av; en påle med en tvärslå prydd med lövade ringar.

Midsommar traditioner

Blomkransen
En midsommarkrans är en ringformad huvudbonad som är bunden av blommor och blad runt en ståltråd med hjälp av tunnare tråd binds blommorna och bladen till ståltråden. Det vore inte en midsommar utan en blomkrans. För att hjälpa er på traven kommer här en liten genomgång kring hur du kan skapa en midsommarkrans:

Du behöver följande: blommor och blad efter behag, en sekatör, 2-3 ståltrådar, papperstejp, myrtentråd och ett sidenband.

 1. Klipp blommorna, till en lite kortare längd.
 2. Linda ståltråden i papperstejp.
 3. Gör en ögla i varje ända och böj ståltråden lite så att den får en liten böjning.
 4. Fäst myrtentråden i ena änden av ståltråden.
 5. Börja sedan binda blommor och blad till ståltråden med hjälp av myrtentråden. Som du virar runt blommorna och bladen för att säkra dem på ståltråden. (tips, ta få blommor/blad i taget)
 6. När hela kransen är fylld med blommor och blad kan du fästa ihop de öglor du gjorde tidigare med hjälp av sidenbandet!

flower-1467550_1920.jpg

Midsommar danser
En stor del av midsommarfirandet är dans runt midsommarstången. Dessa danser har varit med under en lång tid och dansas fortfarande av de nya generationerna. Danser såsom "små grodorna", "björnen sover", "raketen", m.m.

Midsommar lekar
För att göra ditt midsommarfirande roligare behövs de perfekta lekarna. För att hjälpa er lite på traven kommer vi lista några förslag på lekar som ni tillsammans med vänner och familj kan göra under nästa midsommar:

Kubbstafett:
Leken börjar med att deltagarna delas in i två olika lag, där de ställer up sig på ett led vid startlinjen. Lite framför startlinjen ställs fem fem kubbar i en linje. Dessa kubbar ska ställas med några meters mellanrum med riktning från lagen. Längst bort från lagen ställs kungen.

Därefter tilldelas varje lag en kastpinne. När spelet börjar får den som står längst fram i ledet kasta pinnen för att försöka pricka den närmaste kubben. Därefter hämtar den första spelaren pinnen och ger den vidare till nästa person i ledet, och ställer sig sedan sist i ledet.

Om man lyckas välta kubben med pinnen kan laget flytta framåt till där kubben stod, och sedan börja kasta från deras nya punkt. När man väl har lyckats välta alla kubbar är det nu dags att börja kast mot kungen. Den som lyckas välta kungen föst vinner.

Norsk karaoke
Deltagarna delas upp i lag, storleken på lagen varierar beroende på hur många som vill delta. Men det vanligaste bruka vara 4-6 deltagare per lag. Därefter tar deltagarna på sig hörlurar och sätter på musik så att endast de kan höra den. De ska då sjunga den låten de lyssnar på och laget ska då gissa vilken låt de sjunger. Det är inte tillåtet att nynna man måste sjunga.

Från panna till mun
Till denna lek behöver ni kex och stolar. Efter att ha delats in i lag för de andra lekarna, väljer man då ut en person som representerar laget för att göra denna lek. Denna person sätter sig på en stol och varje deltagare får ett kex som de ska placera på sin panna. Därför måste deltagarna luta sig bakåt så att kexet inte faller av pannan.

Efter en nedräkning ska deltagarna försöka få ner kexet till sin mun, utan att använda sina händer. Tanken är att man ska använda sitt ansikte med olika ansiktsuttryck för att föra ner kexet till sin mun. Om kexet ramlar ner är det bara att starta från början, genom att placera kexet på sin panna igen. Den första deltagaren som lyckas få kexet till sin mun och tar en tugga vinner!

Midsommar mat och dryck

Som allt annat med midsommar är kanske en utav de viktigaste delarna maten och drycken. Det vore inte en midsommar utan snaps och sill. Nedan kommer en lista av de mest klassiska maträtterna samt drycker som man njuter av under midsommar.

midsummer-2263200_1920.jpg

 • Maträtter: Inlagd sill, senapssill, sill i dill, lök sill, färskpotatis, gräslök, gubbröra, gräddfill, grillkött,
 • Dryck: Öl, snaps, cider
 • Dessert: Jordgubbar med glass eller jordgubbstårta

Låt Evenses hjälpa dig planera ditt midsommarfirande

Vi vet att det är mycket att tänka på när man planerar midsommarfirandet, allt från mat, till musik, bildtagande, lekar, osv. Här på Evenses är vi redo att hjälpa dig att skapa det bästa midsommarfirandet för just dig.

Om ni vill ha fina professionella bilder från midsommar har vi flera fotografer som skulle vara perfekta för er. Professionella fotografer som har stor erfarenhet inom event-fotografering. Om ni skulle veta mer om våra fotografer får ni gärna kontakta oss via mejl eller via telefon, eller skicka en förfrågan i vårt kostnadsfria offertformulär. Så fort ni har skickat in en förfrågan kommer en utav våra eventspecialister ta kontakt med er och se till att ni hittar den perfekta fotografen för just er midsommar.

Om ni istället skulle vara intresserade av en videograf kan vi förse er med professionella videografer till er midsommar. Vissa av våra videografer har till och med drönare som kan skapa otroligt fina filmer från ovan, som i slutändan kan sättas ihop med de andra filmerna och skapa en grym midsommarfilm. Då kan ni kolla tillbaka på dessa videon och minnas alla era fina minnen tillsammans.

Mat och dryck
Som ni nu vet är mat och dryck en stor del av midsommar. För att hjälpa er på vägen kan vi på Evenses erbjuda er både catering och foodtrucks. Istället för att lägga ner tid på att skriva långa inköpslistor, springa runt i matbutiken och leta, samt spendera tid på att laga maten. Boka catering eller en foodtruck och släpp stressen, mer tid att spendera med vänner och familj, och att njuta av midsommar aktiviteterna.

Musik:
Utöver planeringen av mat och fotografering behöver ett midsommarfirande även musik och vad kan vara bättre än livemusik? Här hos Evenses kan vi hjälpa dig hitta det perfekta bandet, sångaren, musikern eller DJ:n till ditt midsommarfirande. Förgyll ditt midsommar med livemusik som alla dina vänner och familjemedlemmar kan njuta av!

Om du är intresserad av vår hjälp får du gärna kontakta oss via mejl eller via telefon. Vi är tillgängliga 24/7 och är villiga att hjälpa dig med vad du behöver. Eller så kan du skicka in en förfrågan via vårt kostnadsfria offertformulär på vår hemsida.

FAQ om midsommar
Vad är midsommar?

Midsommar är ett firande som sker under sommaren. Då man samlas med vänner och familj för att dansa, äta och ha kul med lekar och snapsvisor.

När är midsommar?

Innan 1953 firades midsommar alltid den 24 juni varje år. Men för att bättre passa människors arbetsveckor bestämdes det 1953 att midsommar alltid skulle firas på en lördag, och att detta datumet kan skifta mellan 20-26 juni.

Varför firar man midsommar?

Ursprungligen var midsommar en kristen högtid, men nuförtiden har det blivit ett firande med mindre kopplingar till religion. Många ser nuförtiden midsommar som ett tecken på kommande ledighet.

Var firar man midsommar?

Midsommar kan firas var som helst, oftast firas midsommar ute på landet där det finns stora ytor där man kan samlas och dansa. Men det kvittar egentligen var man väljer att fira midsommar.Vad ingår i priset?

Allt som krävs för en lyckad föreställning ingår som strandstandard. Priset är alltså all-inclusive och det finns inga extra kostnader. Följande ingår:

 • Skärmad, professionell underhållning
 • Garanti för pengarna tillbaka
 • Resekostnader
 • MOMS
 • Ersättningsunderhållning vid sjukdom
 • Önskelista på nätet
 • Personlig evenemangsansvarig
 • Kundtjänst dygnet runt
 • Montering och demontering (vid behov)
 • Ljus- och ljudteknik (vid behov)
 • Annan nödvändig utrustning (vid behov)
Hur fastställs priset?

Priset beror främst på följande faktorer:

 • Föreställningens önskade varaktighet.
 • Restid och resekostnader
 • Eventuell belysning och/eller ljudteknik som krävs.
 • Eventuell väntetid och förberedelsetid
 • Gruppens storlek
 • Kännedom om rättsakten.

I slutändan är varje fest unik. Därför diskuterar vi gärna dina behov i förväg och kan göra ett lämpligt skräddarsytt förslag.

Hur garanteras underhållningens kvalitet?

Ett specialutbildat team gör förhandsgranskningar av vår underhållning. Här tittar vi på:

 • erfarenhet,
 • utbildning,
 • förhållandet mellan pris och kvalitet,
 • representativitet,
 • originalitet
 • pålitlighet när det gäller att hålla möten.

Vad vi annars gör:

 • Alla artister presenteras genom demos och liveframträdanden.
 • Personlig introduktion för att kunna uppträda på Evenses vägnar
 • Vår underhållning har också en onlineportal där de alltid kan se all information och alla krav för din bokning.
 • Vi ringer och sms:ar underhållningen före bokningen för en slutlig kontroll.
 • Vi arbetar endast med underhållning som vi själva står bakom och som uppfyller våra kvalitetskrav. I alla andra fall visas de inte på vår webbplats.
 • Eftersom vi har varit verksamma i nästan 15 år har vi ett bra långsiktigt samarbete med nästan alla våra underhållningsföretag.
Hur går en bokning till?

Vårt jobb är att avlasta dig helt och hållet så att du får en lyckad fest. Det är så här du får en lyckad fest:

 1. Titta på vår webbplats och välj den underhållning som du gillar. Svårt att välja? Kontakta vårt team så hjälper vi dig att hitta rätt alternativ.
 2. Du får ett kostnadsfritt förslag. Passar den inte riktigt till dina behov? Meddela oss så försöker vi justera det. Är förslaget till din smak? Därefter kan du ange att du vill boka.
 3. Du kan lämna dina önskemål och andra uppgifter online. Vi gör ett avtal och fakturerar. Detta kan betalas och undertecknas på nätet. Vi planerar all underhållning på rätt sätt. Vi kontaktar dig strax innan du bokar.
 4. Vi är redo. Vi kommer att göra det till ett lyckat tillfälle!
Hur kan jag avbryta?

Vill du avbryta oväntat? Kontakta oss, så försöker vi lösa det så bra som möjligt för både dig och den underhållning du har bokat. I samråd kommer vi oftast fram till den bästa lösningen.

Detta är vår standardregler för avbokning:
När du har bekräftat din bokning har du 14 dagars betänketid. Du kan då säga upp avtalet utan att ange någon anledning, utan kostnad. Detta gäller endast för bokningar som är längre än 45 dagar från bokningsdagen.

Om ångerfristen har löpt ut eller om bokningen görs inom 45 dagar tar vi ut en avbokningsavgift. Du kan teckna ett avbeställningsskydd vid bokningstillfället för 6,8 % av bokningsbeloppet.

Avboka utan avbeställningsskydd:
20 % upp till 90 dagar eller mer före bokning
40 % upp till 31 dagar före bokningen
60 % upp till 14 dagar före bokning
80 % upp till 7 dagar före bokning
100 % upp till 0 dagar före bokning

Avbokning med avbeställningsskydd:
upp till 90 dagar före bokning
20 % upp till 31 dagar före bokningen
30 % upp till 14 dagar före bokningen
40 % upp till 7 dagar före bokningen
50 % upp till 0 dagar före bokningen
+
Vid flexibel avbokning kan kunden, om leverantören godkänner det, flytta bokningsdatumet en gång utan kostnad.

För välkända artister följer vi de avbeställningsvillkor som gäller för detta parti.

Hur sker betalningen?

Du kan göra din betalning via vår säkra online-miljö. Vi använder betalningsleverantören Mollie för detta. Du kan välja mellan alla vanliga betalningsmetoder.

 • Perfekt
 • Banköverföring
 • Kreditkort
 • PayPal
 • Apple Pay
 • Sofort Banking
 • Bankkontakt
 • KBC/CBC-betalningsknapp
 • Belfius betalningsknapp

Du kan välja följande betalningsvillkor:

 • 100 % deposition i förväg
 • 50 % när bokningen görs, resterande 50 % 14 dagar före bokningen.
  Endast för företag:
 • Betala 30 dagar efter bokning (2,9 % tilläggsavgift)
 • Betala 60 dagar efter bokning (6,8 % tilläggsavgift)
Vad händer om min fest inte kan genomföras på grund av Corona?

Vill du boka underhållning, men är osäker på om ditt festdatum kan genomföras? Hos oss kan du flytta din bokning kostnadsfritt när som helst om din fest inte kan genomföras på grund av statliga åtgärder. Vi erbjuder denna garanti helt gratis!

Vad händer om underhållningen inte kan uppträda i sista minuten?

Vi har alltid ett reservalternativ tillgängligt. Vårt team är tillgängligt 24 timmar om dygnet. Om underhållningen du har bokat inte kan genomföras på grund av force majeure kommer vi att göra allt vi kan för att få den att bli av. Eftersom vi har ett så stort nätverk lyckas vi alltid.

Garanterad kvalité
Personlig service
Spelgaranti
Erfarenhet från 10.000+ fester
Vill du att ditt parti ska lyckas?

Oavsett ditt evenemang eller din fest är vi här för att göra din speciella dag till en minnesvärd dag.

Advice
Råd eller hjälp behövs?

7 dagar i veckan är vi redo att hjälpa dig via