Hyra ett Partyband? 5 frågor att besvara INNAN du bokar.

feestband boeken bruiloft feestmuziek.jpg

Att hyra band till din fest är inte det enklaste så när du skriver in “Hyra partyband" i Googles sökmotor kommer du upptäcka att det finns rätt gott om alternativ. Olika hemsidor försöker locka dig genom att erbjuda dig ett ”billigt partyband”, ett ”professionellt partyband” eller ”Sveriges största partyband”. Innan du ger dig in i denna djungel kan det därför vara klokt att skaffa dig lite kött på benen. I detta blogginlägg besvarar vi fem frågor som du bör ställa dig innan du bokar ett bokar ett partyband.

Uppträder partybandet samspelt och professionellt?

Om bandmedlemmarna är samspelta och har bra sammarbetsförmåga tyder detta ofta på att bandet är professionella och att har lång erfarenhet. Titta även på medlemmarnas personligheter. När du bokar ett partyband är deras uppgift är att underhålla din publik välj utåtriktade, öppna och glada personer.

Går det att avgöra hur professionellt ett partyband är genom att bara titta på video och fotokvalitén på bandets demos? I de flesta fall är svaret: JA, detta ger dig en väldigt bra indikation på hur professionellt bandet är eftersom många professionella partyband lägger mycket vikt på att producera bra demos. Men det finns undantag. Exempelvis när mindre kända partyband är i uppstarten och inte har tillräckligt stor budget för att producera högkvalitativa demos.

Finns det mer information att hitta? Många band har sina egna Facebook-profiler och hemsidor där du ofta kan hitta rikligt med information. Exempelvis vilken typ av musik de spelar, vid vilka typer av tillställningar de spelar på samt hur länge de spelat tillsammans. Med denna information i bagaget kan du lättare skapa dig en uppfattning om detta partyband verkligen passar för dig och för dit unika ändamål. Förutom deras egna information hittar du även ofta recessioner här. Dessa är bra att titta på för att få en uppfattning om hur upplevelsen var hos andra som bokat partybandet. Du bör dock vara medveten om att vissa partyband gör ett urval av de absolut bästa recessionerna och utelämnar kritiska recensioner.

Anpassar partybandet sin musik eller spelar de alltid samma?

Förutom professionalism är det också viktigt att du tittar på ett partybands framträdande innan du bokar ett band till din fest. Som tidigare nämnts kan du få ett första intryck genom att titta på videos och bilder. Men något som du måste tänka på är att ett bra partyband skapar en unik atmosfär under varje spelning som de anpassar till publiken. Därför ska du inte välja bort ett band som inte spelar de låtarna du vill höra. Titta istället på deras förmåga att anpassa musiken efter deras målgrupp. Kolla på publiken under deras videoklipp, är medelåldern hög och de spelar klassiska låtar eller är medelåldern låg och de spelar mer hits? Isåfall kan du räkna med att de kommer kunna anpassa sig efter dina önskemål också. Men ser du istället att deras framträdande är samma när de uppträder för en ung och äldre publik? Isåfall kommer de förmodligen inte anpassa sig efter dina önskemål heller.

Hur många bandmedlemmar består partybandet av?

Om du bestämmer dig för att hyra ett partyband med många bandmedlemmar får du vara beredd på att de tar med plats än du tror. Som tidigare nämnt i våra blogginlägg är en tumregel att tillhandahålla 3 kvadratmeter per musiker. Planerar ni ett event på en begränsad yta som ett bröllop inomhus, en studentfest eller en företagsfest på kontoret är det klokt att ta med detta i beräkningen. Ett band med 7 medlemmar kräver 21 kvadratmeter vilket kan skapa problem på mindre ytor. Diskutera därför alltid detta med bandet innan.

Hur länge kan partybandet spela?

För att ett bokat partyband ska kunna erbjuda hög och professionell kvalitet är speltid en viktig faktor. Att uppträda på sceen med allas blickar riktade mot sig kräver mycket energi. Detta är något som vissa arrangörer inte täcker på. Att hitta ett partyband som spelar flera timmar i sträck är i stort sett omöjligt.  De flesta partyband erbjuder sin underhållning uppdelad i sets på mellan 45 och 50 minuter med ett maximum av 4 sets. Det händer även att band erbjuder längre spelningar mellan 60 och 90 minuter men då spelar de oftast bara 2 set. Banden behöver oftast mellan 10 och 15 minuter mellan varje set.

Det är viktigt att ta med detta i planeringen och speciellt att du inte kan förlita dig på att bandet underhåller din publik under deras pauser. För att undvika en pinsam situation som lätt kan uppkomma då bandet gått av scen finns möjlighet att hyra en DJ eller annan underhållning i pauserna. Många av partybanden har ofta samarbeten med DJs och kan rekommendera dig att hyra en DJ som kan sköta underhållningen den återstående tiden.

En vanlig fråga angående pauserna är: “Kommer det fortfarande spelas musik under pauserna eller blir det helt tyst?” Detta behöver du inte oroa dig över, även fast ni inte hyr en DJ att sköta detta kommer partybandet själva sätta ihop en spellista som de spelar i pausen.

Vilken utrusning har partybandet med sig?

När du ska hyra partyband krävs det inte att du är speciellt teknisk kunnig alls. De flesta band tillhandahåller både ljud- och ljussystem och isåfall kan du utgå från att de har professionell utrustning. De flesta partyband känner sig trygga och är vana att använda sin egna utrustning och då bör du låta de göra det.

Hyr du en lokal till ditt event där det redan finns ljud- och ljussystem och du och partybandet kommer överens om att bandet ska använda sig av denna utrustning rekommenderar vi dig att den tekniskt kunniga i lokalen ni hyrt pratar ihop sig med bandet så att inga missförstånd uppkommer. Det kan trots allt hända att lokalen utrustning inte går att koppla ihop med bandets vilket kan leda till problem under eventet.

Om Evenses

Evenses erbjuder professionell underhållning till hela Sverige. Vårt breda utbud består av allt från band och DJs till evenemangs utrustning samt mycket mer. Vi erbjuder våra kunder underhållning av högsta kvalitet till överkomliga priser. Evenses är marknadsledare inom den nederländska underhållningsindustrin och tillhandahåller professionell underhållning i Belgien, Tyskland och England. Som ett resultat av en snabb expansion är vi ett av Europas snabbast växande företag inom underhållningsindustrin. Läs mer om oss här!Garanterad kvalité
Personlig service
Spelgaranti
Erfarenhet från 10.000+ fester
Vill du att ditt parti ska lyckas?

Oavsett ditt evenemang eller din fest är vi här för att göra din speciella dag till en minnesvärd dag.

Advice
Råd eller hjälp behövs?

7 dagar i veckan är vi redo att hjälpa dig via